Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Een monumentale wandeling door het wonderschone Nieuwe Werk

Ongerept natuurschoon, oneindig ontspannen

Het Nieuwe Werk – ook wel Scheepvaartkwartier – is omringd door water. De historische en monumentale panden in de buurt – veelal herenhuizen uit de 18e eeuw – onderscheiden het van andere buurten. Niet voor niets is het een beschermd stadsgezicht met maar liefst 98 (van in totaal 500) rijksmonumenten in Rotterdam! Met zijn statige lanen, weelderige begroeiing, zicht op het water en vele tuinen, terrassen en parkjes is het dé buurt om te genieten van ongerept natuurschoon, rust en romantiek.

Historische tuin Schoonoord

De entree van deze verborgen schat is sprookjesachtig: kijk goed rond op de Kievietslaan. Schoonoord werd aangelegd als tuin ‘Rust en Lust’, kreeg in 1816 de huidige naam en in 1860 werd het ontwerp in Engelse landschapsstijl gerealiseerd. Erfgenamen besloten om de familietuin open te stellen voor iedereen. Sinds 2000 is Rijksmonument Schoonoord tussen 8.30 uur en 16.30 uur vrij toegankelijk. De natuur is niet alleen zichtbaar: hoor je geklopt? Kijk goed rond, niet zelden spot je een specht!

Bron: Gaby Jongenelen

Veerhaven

Het is zo’n plek waar je vrienden en familie van buiten de stad mee naartoe neemt: de charmante Veerhaven. Romantisch Rotterdam, met historische scheepjes en prachtige jachten. Vooral op een zwoele zomeravond is het hier heerlijk wandelen, met bovendien mooi uitzicht op de skyline én op de monumentale panden van de naastgelegen Parklaan. Tip: de Veerhaven is een stop voor de watertaxi. Vaar erheen en maak een wandeling langs dit schilderachtige haventje en door de chique buurt.

Bron: Beeld: website Wereldmuseum

Willemskade & Westerkade

Deze kades kenmerken zich door de monumentale bebouwing, het zicht op de Rotterdamse skyline en het water. Aan de Willemskade vind je het Wereldmuseum in een neoclassicistisch pand uit 1851. Via de Willemskade loop je naar de Veerhaven en door naar de Westerkade. Een favoriet rondje voor veel Rotterdammers én toeristen, want hier versmelt historisch en romantisch met modern en metropolitisch Rotterdam. De monumentale gebouwen op de kades loeren naar de moderne skyline aan de overkant.

Bron: Iris van den Broek

Het Park

Met de vele kronkelende paadjes langs vijvers, de donkergroene heemtuin, het klassieke Heerenhuys en grasvelden afgewisseld met bebossing is Het Park zonder twijfel het meest verfijnde park van Rotterdam. De ideale plek voor events als Dag van de Romantische Muziek, voor een zondagwandeling, een picknick of drankje bij Parqiet in het oude koetshuis. Groet bij je bezoek de monumentale plataan op het grasveld langs de Westzeedijk: de dikste boom van de stad, met een stam van bijna zes meter!

Bron: Gaby Jongenelen

Terrassen: Zenne, Loos & Parqiet

Op een warme dag is het goed toeven in het Nieuwe Werk. Niet alleen door de schaduwrijke bebossing van Het Park, maar ook door de mooie terrassen in de buurt. Schuif aan bij Zenne, Loos of Parqiet en geniet! Bij Zenne aan de Willemskade proef je allerlei Turkse specialiteiten. Bij Loos op het Westplein geniet je einde middag van een wijntje met de zon op je gezicht en zicht op de Veerhaven. Bij Parqiet zit je de hele middag zonnig en pal aan een grasveld waar kinderen graag uitrazen. Cheers!

Vorig artikel Genoeg te doen voor denkers en dromers in Dijkzigt
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor meer dan 435.000 euro?