Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Creatief en innovatief in Nieuw-Mathenesse

Steeds meer ruimte voor wonen en werken in het Rotterdam Makers District

Nieuw-Mathenesse ofwel het Merwe- en Vierhavensgebied (M4H), was ooit het één van de grootste fruithavens ter wereld. Tegenwoordig ontdek je er veel creatieve en innovatieve maakbedrijven. Het gebied groeit de komende jaren langzaam uit tot een nieuw woon- en werkgebied met horeca, cultuur en andere stedelijke functies.

Floating Farm in Nieuw-Mathenesse

Floating Farm

In de Merwehaven in Nieuw-Mathenesse is de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd: Floating Farm. Hier vind je 40 koeien en wordt op een duurzame, circulaire en diervriendelijke manier dagverse zuivelvoeding geproduceerd. Als bezoeker kan je het vee zien, ontdekken hoe het voer voor de koeien geproduceerd wordt en kan je leren hoe zuivelproducten gemaakt worden.

Weelde

Weelde is een op zichzelf staand land met eigen gebruiken en eigen regio´s; een creatieve vrijstaat met ruimte voor kunst, cultuur en muziek. Bestel ontbijt en lunch bij De Zure Bom, proef van een heerlijk diner bij restaurant Kumzits en haal je natuurwijntje bij Bar Cult. Tel daar een weelderige tuin en in de zomer een prachtig stadsstrand bij op en je bent op de ultieme hangout van Rotterdam!

Voedseltuin en Sponstuin in M4H in Delfshaven

Spons- en voedseltuin

De stad als spons. In de Voedseltuin is een sponstuin aangelegd. Een groene plek die water kan opzuigen en vasthouden bij perioden van hevige regen. Het gaat om een experiment om te zien welke grond- en plantensoorten het beste water kunnen opzuigen en vasthouden. Het vastgehouden water wordt gebruikt in perioden van droogte, zoals vorige zomer.

Atelier Van Lieshout AVL Mundo Sculpture Park

Beeldenpark AVL Mundo

Het beeldenpark van AVL Mundo, direct naast de Voedseltuin, biedt een ruime omgeving waar je kunt wandelen, even tot rust kunt komen en sculpturen van Atelier Van Lieshout kunt verkennen. Atelier Van Lieshout is het atelier opgericht door de internationaal gevierde beeldhouwer, schilder en visionair Joep van Lieshout.

Bron: Iris van den Broek

Dakpark Rotterdam

Een bezoek aan het Dakpark mag tijdens je rondje Nieuw-Mathenesse niet ontbreken. Niet alleen omdat – de naam zegt het al – het park zich op het dak van winkels bevindt, maar ook omdat dit park het resultaat is van een bewonersinitiatief. Samen met ontwikkelaars maakte de buurt het park. En het resultaat mag er zijn. Je vindt hier veel groen, een kudde schapen, speeltuinen en bankjes om de voeten rust te geven. Ook zijn er plekken waar je kunt barbecueën.

Vorig artikel Het Dakpark: het grootste openbare park op een dak
Volgend artikel Merwe-Vierhavens wordt hèt stadshavengebied van de toekomst