Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Bloemhof: een wijk vol verrassingen

Portiekwoningen, laagbouw met kleine straatjes, hofjes en lange singels. Ontdek al wandelend de bouwkundige juweeltjes.

Portiekwoningen, maar ook laagbouw met kleine straatjes, hofjes en lange singels. In de wijk Bloemhof is begin vorige eeuw geëxperimenteerd met verschillende bouwtechnieken, waaronder betonbouw. Insteek was om vooral goedkope arbeiderswoningen te maken. De eenvoudige goedkope woningen bleken later bekende projecten te worden, waar veel jonge architecten hun inspiratie vandaan halen. Ontdek al wandelend de bouwkundige juweeltjes

Bron: Joep Boute

Kiefhoek

Bloemhof is trots op De Kiefhoek, een woonwijk van oorspronkelijk bijna driehonderd sociale huurhuizen. De kleine arbeiderswoninkjes zijn een ontwerp van architect J.J.P. Oud en gebouwd in 1927-1930. Oud streefde ernaar om de bewoners zo veel mogelijk leefruimte te bieden in betaalbare, dus kleine woningen. In de jaren ’90 zijn ze gerestaureerd door Rijksbouwmeester Wytze Patijn. Daarbij is de oude sfeer bewaard gebleven. Een van de woningen is een museumwoning.

Bron: Arnoud Verhey

Patrimonium’s Hof

Een goed voorbeeld van geslaagde sociale woningbouw is het Patrimonium’s Hof; een omsloten hofje van 168 woningen. Wie door de hoofdpoort het terrein oploopt bevindt zich meteen in een oase van rust. Je hebt niet veel verbeelding nodig om je op het hof van een kasteel te wanen. Midden op het terrein staat een rustieke fontein omringd door een bloemperk. Architect A.K. Kruithof bouwde het hof in 1916, sinds 2007 is het een rijksmonument.

Bron: Eric Fecken

Stulemeijer

Het monumentale wooncomplex Stulemeijer bestaat uit woningen van beton. Na de Eerste Wereldoorlog was er grote behoefte aan woningen, maar een tekort aan bouwmateriaal. Daarom nam de gemeente het initiatief om beton te gebruiken voor woningbouw. Eén techniek was genoemd naar de directeur van bouwfirma Stulemeijer. Vanaf de straat trekken de panden aandacht door het contrasterende kleurgebruik, de verspringingen in de gevels en de accenten rond de portieken.

Bron: Top010

Kossel

De witte huisjes met strakke vormen vallen nog steeds op in Bloemhof. De in beton uitgevoerde woningen zijn beter bekend als de Kossel, genoemd naar het gietbouwsysteem van de Duitse firma Kossel. De goedkope arbeiderswoningen zijn in twee fasen gebouwd tussen 1921 en 1925. In 1930 zijn er nog 30 etagewoningen aan de Lange Hilleweg aan toegevoegd. Niet alleen de woningen, ook het stedenbouwkundig ontwerp van dit tuindorp is bijzonder. De opbouw is symmetrisch met een rechthoekig stratenpatroon

Bron: Funda

Lange Hilleweg

Een belangrijke verbinding in de wijk. Oorspronkelijk was de naam de Langeweg, maar sinds 1895 kent iedere Feijenoorder de weg als Lange Hilleweg. De straat loopt aan weerszijden van een singel met hoge bomen. Deze vier kilometer lange singel is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd. De oevers zijn ingericht in Engelse landschapsstijl: losse bomen of boomgroepen, zorgvuldig geplaatst op een glooiend gazon.

Vorig artikel Wonen in een karakteristiek schoolgebouw? Dat kan in Rotterdam!
Volgend artikel De kans op een grotere woning in Rotterdam ligt naast de deur!