Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vrije sector huur in Rotterdam: hoe werkt dat en waar kun je huren?

Huren in de vrije sector werkt anders dan huren in de sociale sector. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een begrensde huur.

Verhuurders mogen in principe zelf de huurprijs bepalen. We zetten in dit artikel de verschillen voor je op een rij, om uit te leggen hoe de vrije sector werkt. Daarnaast delen we de partners met wie we samenwerken, zodat je weet waar je terecht kunt als je een woning wilt huren in de vrije sector in Rotterdam.

Wat is huren in de vrije sector?

Huurwoningen zijn er in twee categorieën. Huur in de vrije sector is beschikbaar voor iedereen, met ieder inkomen. Sociale huur kent een aantal aanvullende voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld alleen sociaal huren via een woningcorporatie als je inkomen niet te hoog is. Hier staat tegenover dat je waarschijnlijk recht hebt op huurtoeslag, iets dat niet het geval is in de vrije sector. Op de website van de Rijksoverheid staan de verschillen uitgebreid uitgelegd.

De vrije sector huur in Rotterdam (en in de rest van Nederland) kenmerkt zich door:

 • Zelfstandige woning
  Je huurt een zelfstandige woning, dus geen kamer. Je hebt een eigen toegang, net als een eigen keuken, eigen toilet en badruimte. Dit betekent dat je een appartement of een eengezinswoning huurt. Als hier geen sprake van is gaat het automatisch om sociale huur.
 • Geen maximale huurprijs
  Er geldt geen maximale huurprijs voor huurwoningen in de vrije sector. De verhuurder mag in principe zelf de huurprijs per maand bepalen.
 • Maximale huurverhoging
  De huur kan ieder jaar stijgen, dat bepaalt de verhuurder. Toch mag de huur niet zomaar onbeperkt verhoogd worden. Van 1 mei 2021 tot 1 mei 2024 geldt er een maximale huurverhoging per jaar
 • Geen huurtoeslag
  Je hebt in de meeste gevallen geen recht op huurtoeslag. Dat komt door jouw inkomen dat te hoog is, of door de huur die daarvoor te hoog is. Huurtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die wonen in een sociale huurwoning.

  Tip: controleer bij de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag.

Verschil sociale huur en vrije sector huur (peildatum: 2022)

Verschil vrije sector en sociale huur

Huurwoningen in de vrije sector en sociale huur kennen een aantal verschillen. Sociale huur heeft een maximale huurprijs per maand, terwijl vrije huurwoningen die niet hebben. Voor sociale huur mag je inkomen niet te hoog zijn (bij woningcorporaties), terwijl je in de vrije sector met ieder inkomen mag huren. Meestal kun je in de vrije sector geen huurtoeslag aanvragen, terwijl dat voor een sociale huurwoning juist wel kan.

Nieuwbouw project huurwoningen in Reijsendaal – Park 16Hoven

Samen met onze partners

In principe kan iedere organisatie en zelfs iedere particulier een woning aanbieden in de vrije huursector. Dat betekent dat er veel aanbieders beschikbaar zijn. Het gaat in de meeste gevallen om makelaars. Zij zoeken naar huurwoningen van particulieren, corporaties of instellingen en bieden die aan voor de verhuur. We werken als netwerkplatform samen met allerlei partners. We delen hun aanbod aan huurwoningen, allemaal in de vrije sector. Dat betekent dat jij de keuze hebt uit allerlei woningen in de vrije huur, verdeeld over de verschillende wijken en delen van Rotterdam. We werken samen met makelaars en andere tussenpersonen die je hiermee op weg kunnen helpen.

Bovendien werken we samen met enkele beleggers en investeerders, die woningen verhuren. Anders dan de makelaars zijn zij daadwerkelijk zelf eigenaar van de woningen. Ze bieden de woningen aan voor verhuur in de vrije sector, zodat wij die bij ons op de site kunnen plaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om Manhave en om Bouwinvest. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar nieuwe partners, om het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector in Rotterdam verder uit te breiden. Zo laten we je graag zien wat er allemaal beschikbaar is, natuurlijk afgestemd op de woning die jij zoekt.

Huren in de vrije sector in Rotterdam

Wil je huren in de vrije sector in Rotterdam en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? We hebben het aanbod voor je verdeeld in twee segmenten:

 • Nieuwbouw huurwoningen in de vrije sector
  Zoek je naar een nieuwbouw woning die volledig voldoet aan de laatste eisen op het gebied van isolatie en duurzaamheid? Of ben je vooral benieuwd naar de nieuwe locaties waar projectontwikkelaars woningen realiseren? In de beide gevallen is het interessant om te kijken naar de huurwoningen in de vrije sector die nieuw worden gebouwd. Wij tonen je het aanbod nieuwbouw, waar je appartementen en woningen vindt, beschikbaar voor huur.
 • Bestaande huurwoningen in de vrije sector 
  Aan de andere kant zijn er bestaande woningen in alle wijken van Rotterdam, beschikbaar voor huur in de vrije sector. Dus zoek je een appartement in het centrum? Of een eengezinswoning in een ander deel van de stad? Wij laten je precies zien wat er allemaal beschikbaar is. Bovendien delen we alle belangrijke eigenschappen en informatie, zodat jij precies weet wat er beschikbaar is en waar je de huurwoning vindt die je zoekt.

Tip: wil je geen huurwoning in de vrije sector en ander aanbod meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte van de nieuwe studio’s en andere woningen.