Particulier huren in Rotterdam: waar moet je op letten?
Je wilt particulier huren in Rotterdam: waar moet je dan op letten?
Je huurt waarschijnlijk in de vrije sector. Als je huurt van een particulier werkt dat in principe hetzelfde als via een makelaar of van een belegger of investeerder. Toch kan het geen kwaad om extra goed op te letten, zodat je niets over het hoofd ziet. Vooral als particulieren nog weinig ervaring hebben met de verhuur kan het geen kwaad alle punten nog eens extra langs te lopen. Dat voorkomt verwarring, onduidelijkheid en problemen.
Wij leggen je in dit artikel uit wat particulier huren in Rotterdam is en waarom dat een interessante optie kan zijn. Bovendien delen we 7 tips, waarmee je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Zo zorg je ervoor dat je ook op het particuliere huuraanbod kunt reageren, als je zoekt naar een nieuwe woning. Ten slotte tonen we je het huuraanbod in Rotterdam, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.
Wat is particulier huren?
Particulier huren? Je huurt van een particulier. Dat is een persoon die een tweede of volgende woning heeft gekocht en beschikbaar stelt of een bedrijf met meerdere woningen. Een particulier is niets anders dan een andere persoon of een bedrijf, die een woning verhuurt in de vrije sector.
Dat betekent dat je met de verhuurder afspreekt dat jij de woning zal huren, welk bedrag je daar per maand voor betaalt en bijvoorbeeld hoe lang het contract loopt. Zorg dat je goed met elkaar afspreekt hoe je huurt en wat de voorwaarden zijn. Anders dan bij een (woning)corporatie, beleggers en makelaars bestaat de kans dat de verhuurder niet zo ervaren is. Dat kan leiden tot onduidelijkheden of verwarring, en zelfs tot problemen als afspraken niet worden nagekomen.

Huurwoningen Project Berberis
Waarop letten? 7 tips bij huren van een particulier (bedrijf)
We delen 7 tips, waarmee je ook bij particuliere huur zeker weet dat je een goede keuze maakt. Het voorkomt dat je iets over het hoofd ziet. Zorg ervoor dat je de verschillende items samen met de verhuurder doorloopt. En teken pas een contract op het moment dat alles jou duidelijk is, zodat er later geen problemen ontstaan.
1. Vraag naar de verhuurintentie
Vraag de verhuurder bij voorkeur naar de verhuurintentie, dus waarom de particulier de woning verhuurt. Gaat het bijvoorbeeld om beleggingen of een tweede of een volgende woning, als investering die een mooi rendement moet opleveren? Of zal de verhuurder tijdelijk naar het buitenland verhuizen, zodat je de woning tijdelijk particulier kunt huren?
In dat tweede geval zal de verhuurder ook weer een keer terugkeren, dus kun je er niet voor onbepaalde tijd blijven wonen. Dat is in het eerste geval wel zo, waardoor je meer zekerheid hebt over de toekomst.
Ga uiteraard uit van je eigen voorkeur. Dus zoek je een woning om voor onbepaalde tijd te blijven wonen? Of wil je tijdelijk particulier huren in Rotterdam, bijvoorbeeld totdat jouw nieuwbouwwoning af is? Stem dit af op de intenties van de verhuurder, om verrassingen te voorkomen.
2. Sluit een duidelijk contract af
Ga nooit alleen mondeling akkoord met een verhuurder wanneer je particulier wilt huren. Stel samen een contract op, dat je allebei ondertekent om de afspraken te bevestigen. Alleen op die manier heb je later iets om op terug te vallen, bijvoorbeeld als er verwarring of onduidelijkheid ontstaat.
Tip: op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van wat er minimaal in een huurcontract moet staan. Verwijs een particuliere verhuurder naar die pagina als je een contract ontvangt dat hier niet aan voldoet.
3. Verdeel de diverse kosten
Bespreek met de particuliere verhuurder hoe jullie de kosten verdelen. Jij zal de huur betalen en de verhuurder betaalt de eventuele hypotheek op de woning. Maar, hoe gaan jullie om met de rekening voor gas, water en licht? En wie is er verantwoordelijk voor eventuele bijdragen aan de Vereniging van Eigenaren en het abonnement voor internet, televisie en bellen? Bespreek vooraf alle kosten. En ontstaan er tijdens de huur kosten die je niet hebt besproken? Geef het zo snel mogelijk aan bij de verhuurder, om ook daar afspraken over te maken.
4. Beoordeel de energiezuinigheid
Kijk altijd goed naar de energiezuinigheid van een woning wanneer je particulier huurt. Is de woning bijvoorbeeld goed geïsoleerd? En ligt er vloerverwarming in de woning, gebruik je radiatoren of gaat het om gaskachels die de woning verwarmen? Maak een inschatting van de maandelijkse kosten voor energie. Of beter nog, vraag om de jaarrekening van het afgelopen jaar, zodat je zelf kunt zien wat je aan kosten voor gas, water en licht kunt verwachten (als jullie afspreken dat jij die betaalt natuurlijk).
5. Bespreek het (klein) onderhoud aan de woning
Bij particuliere verhuur van een woning is de verhuurder verantwoordelijk voor groot onderhoud aan de woning. Dus moet de dakbedekking vervangen worden of zijn de dakgoten aan vervanging toe? De verhuurder moet dit regelen.
Klein onderhoud moet je als huurder zelf doen. Dat is een grijs gebied, omdat niet altijd goed duidelijk is wat nog ‘klein’ onderhoud is. Maak daarover afspraken en stel bijvoorbeeld een lijst met voorbeelden op. Dan weet je precies voor welk onderhoud je bij de verhuurder moet zijn, en wat je zelf doet om de woning leefbaar te houden.
6. Regel de betalingen
Maak afspraken over het moment waarop je de betalingen zal doen en hóe je dat zal doen wanneer je particulier huurt. Dus maak je het maandelijks over met een automatische afschrijving? En doe je dat op de eerste van de maand, op de laatste dag van de maand of op een ander moment? Zorg dat jullie allebei weten hoe jullie de betalingen regelen.
7. Informeer over wat te doen bij klachten
Het is natuurlijk te hopen dat het nooit nodig is, maar maak alvast bespreekbaar wat je kunt doen bij een eventuele klacht. Of wat de verhuurder kan doen. Door dat nu alvast te bespreken valt het de ander later niet zo rauw op het dak.
Tip: Check de site van weetwatjehuurt.nl om jouw huurprijs te berekenen.
Particulier huren: nieuwbouw of bestaand
Wil je particulier huren in Rotterdam en zoek je naar nieuwbouw of bestaande bouw? We zetten de verschillende huurwoningen in Rotterdam voor je op een rij. Het gaat om zowel particuliere verhuur als algemene verhuur in de vrije sector:
- Particuliere nieuwbouw huurwoningen
- Particuliere bestaande huurwoningen
Tip: wil je geen (particuliere) huurwoning en ander aanbod meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte van de nieuwe studio’s en andere woningen.