Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

ZOHO: nieuwe buurt voor wonen en ruimte voor creatieve makers

In ZOHO komen 600 woningen in een groene, klimaatbestendige omgeving

Het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord wordt steeds mooier. Naast een plek voor creatieve bedrijven wordt het ook een woonbuurt met circa 600 woningen. Met een voor iedereen toegankelijk landschap op daken van de nieuwbouw, een overdekt sportveld, centraal gelegen parkeervoorzieningen en een mobiliteitshub waar je deelauto’s en -fietsen kan huren.

ZOHO – een afkorting voor ‘Zomerhofkwartier’ – is onderdeel van de wijk Agniesebuurt en grenst aan het toekomstige Hofbogenpark. Het gebied ontwikkelde de afgelopen jaren van een oud bedrijventerrein tot een bruisende plek. Er vestigden zich veel creatieve bedrijven en makers.

Woningen in ZOHO

Ontwikkelaars Leyten en Stebru zijn een samenwerking aangegaan om de buurt in de komende jaren verder te laten groeien. Sommige panden stammen uit de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en zijn aan renovatie of vernieuwing toe. Er komen ongeveer 600 woningen in ZOHO. Het aanbod zal uiteenlopen van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen. Woningbouwcorporatie Havensteder neemt 30% (175 stuks) van de woningen af voor het sociale woonprogramma. Minimaal 20% van de nieuwbouw wordt verhuurd in het middensegment. De overige huizen worden ontwikkeld als vrije-sector huurwoningen in het hogere segment of als particuliere koopwoningen.

Bouw eerste woonproject MOODZ

ZOHO is een langjarige gebiedsontwikkeling. In de Almondestraat is het eerste project gestart. MOODZ bestaat uit 17 benedenwoningen en 14 appartementen. De andere projecten starten gefaseerd nadat het bestemmingsplan definitief is en de (omgevings)vergunningen zijn verleend.

ZOHO wordt groen en klimaatbestendig

Klimaatadaptatie en klimaatbestendigheid is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van het nieuwe ZOHO. Door het groene daklandschap van 4.000 m2 en een groene inrichting van Zomerhofplein worden de negatieve gevolgen van hete zomers verminderd. Het groen vangt stikstof en fijnstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Het regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen met retentiekratten op de daken. Met dit opgevangen regenwater kunnen de daktuinen worden bewaterd in droge periodes.

Participatie bewoners en ondernemers

Er zijn verschillende activiteiten om de omgeving te betrekken bij het plan voor de gebiedsontwikkeling. Allereerst is het ZOHO-beraad ingesteld, een overleg waarin de betrokken partijen in en rond het gebied vertegenwoordigd zijn, zoals bewoners en ondernemers. Op die manier kunnen zij meepraten over de plannen. Daarnaast is er de website ziejeinzoho.nl en kunnen belangstellenden de ZOHO-Hub bezoeken waar een maquette is te zien van het plangebied.

 

ZOHO - MOODZ
ZOHO – MOODZ

De komende jaren worden er zo’n 600 woningen bij gebouwd in ZOHO. MOODZ is het eerste woonproject in ZOHO (Zomerhof Kwartier) dat in de verkoop is. Lekker overzichtelijk met 17 stadswoningen en 14 stadsappartementen. Met een zonnig balkon of een groen dakterras in een verrassend groene en autoluwe straat. Een bonte mix aan leefstijlen in alle leeftijdsklassen. Het authentieke ‘ons kent ons’ buurtgevoel in een hip jasje.

Lees meer

Meer informatie

Bezoek voor de meest actuele informatie over ZOHO de website van Ontwikkelaars Leyten en Stebru: zie je in ZOHO.

 

Vorig artikel Maak kennis met Vaes Finance – specialist in nieuwbouwfinanciering
Volgend artikel Maak kennis met Schiemond: een wijk met een oud en een nieuw gezicht