Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Een eigenzinnige plek in de stad waar wonen samenkomt met horeca, cultuur en design

Oud en nieuw, rauw en gepolijst, globaal en lokaal, hier komt de stad samen

Het Schiekadeblok, gelegen in het CS-kwartier tussen het Hofplein en het Centraal Station, is een van de belangrijkste ontwikkellocaties in het Rotterdam Central District (RCD). Door particulier initiatief is in goede samenwerking met de gemeente het Schiekadeblok een bruisend gebied geworden. De ambitie is om van het gebied een eigenzinnige plek in de stad te maken waar Rotterdammers wonen, werken en verblijven. Hiervoor is het ombouwen van bestaande panden en nieuwbouw in de vorm van hoogbouw nodig.

Er is een mix aan horeca, cultuur en design waar Rotterdammers en bezoekers van de stad veel waardering voor hebben. Bij de ontwikkeling van het gebied willen we hierop voortbouwen. Tegelijkertijd spelen we in op de groei van Rotterdam, waaronder de vraag naar ruimte voor wonen en werken in hartje centrum én nabij het Centraal Station.

Wethouder Chantal Zeegers (o.a. Klimaat, Bouwen en Wonen)

Voortbouwen op huidige mix van horeca, cultuur en desing en inspelen op groei

Het Schiekadeblok is het gebied dat wordt begrensd door de Schiekade, Schiestraat, Delftsestraat en het Delftseplein. In de afgelopen jaren is het Schiekadeblok door particulier initiatief een creatief, innovatief, rauw en bruisend gebied geworden. Er is een mix aan horeca, cultuur en design waarvoor Rotterdammers en bezoekers van de stad veel waardering hebben. Denk aan een brasserie met een bijzondere daktuin die veel publiek trekt en horecaondernemingen als Biergarten en Annabel. Bij de ontwikkeling van het gebied wil de gemeente hierop voortbouwen. En tegelijkertijd inspelen op de groei van Rotterdam, waaronder de vraag naar ruimte voor wonen en werken nabij het Centraal Station.

Uitzicht op Biergarten en Annabel

Schiekadeblok jaren ’60

Wonen in het Schiekadeblok

Het bestemmingsplan maakt twee woontorens met een aantrekkelijke plint van onder andere horeca in het gebied mogelijk. Op de locatie van het zogenoemde Perronpand (Delftseplein 36) mag een toren komen van maximaal 70 meter hoog. De tweede toren staat achter of grenst aan het Schieblock en wordt maximaal 200 meter. In totaal komen er maximaal 650 woningen in het Schiekadeblok.

Nieuwbouw in combinatie met renovatie

Langs het spoor is er ruimte voor nieuwbouw van 39.000 m2 kantoren. In het onderste deel van de gebouwen komen publieke functies zoals horeca en andere voorzieningen. In de Delftsestraat en het Schieblock blijven kantoren en werkruimtes voor de vernieuwende en creatieve bedrijven. De panden aan de Delftsestraat en het Schieblock worden zoveel mogelijk behouden en in ere hersteld. Deze panden zijn van hoge cultuurhistorische waarde voor Rotterdam.

Groen levendig hof als ontmoetingsplaats

Het Schiekadeblok blijft ook een gezellige plek om op een terras te zitten, uit eten te gaan en bijvoorbeeld een poppodium te bezoeken. De wederopbouwpanden en nieuwbouw gaan samen een blok vormen rondom een groene en levendige ontmoetingsplaats: Delftsehof. Onder het autovrije hof en onder de kantoren langs het spoor is ruimte voor een parkeergarage.

Meer informatie

De gemeenteraad behandelt het bestemmingsplan van het Schiekadeblok op 20 oktober aanstaande in haar vergadering. Zodra er meer concrete informatie beschikbaar is over de ontwikkelingen van de woningen, melden we dit op onze site en in de nieuwsbrief van Wonen in Rotterdam.

Lees de laatste updates en ontwikkelingen op deze pagina.

Vorig artikel Er gebeurt heel wat in ZOHO
Volgend artikel RISE: drie wolkenkrabbers met betaalbare woningen aan het Hofplein