Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

M4H krijgt een stoere woonwijk met ruimte voor horeca, cultuur en innovatieve maakindustrie

2.500 woningen waarvan de helft in het betaalbare segment

Wist je dat het Merwe-Vierhavens-gebied, kortweg M4H, in Nieuw-Mathenesse zo groot is als het centrum van de stad? De Kop van Zuid past er twee keer in! Er zijn grote plannen voor het gebied. Zo verandert de Merwehaven, een voormalige fruithaven, in een nieuwe groene, duurzame en autoluwe woonwijk met 2.500 woningen waarvan de helft in het betaalbare segment. Hiernaast is er ruimte voor innovatieve maakbedrijven en tal van voorzieningen, zoals een basisschool, huisartsenpost, horeca en kleine buurtsupermarkt.

Bouwen aan betaalbare woningen met steun van het Rijk

Gemeente Rotterdam heeft 15 december j.l. te horen gekregen dat zij financiële steun van het Rijk ontvangt voor het versnellen van de woningbouw in de Merwehaven. Mede hierdoor kan Rotterdam 2.500 woningen bouwen in de Merwehaven, waarvan meer dan de helft voor mensen met een middeninkomen.

Het Merwe-Vierhavensgebied (m4H)

De Rotterdamse haven ontwikkelt zich en trekt steeds verder westwaarts; stoere stadshavens achterlatend die worden omgebouwd tot nieuwe stadswijken… de Zalmhaven, Kop van Zuid, Schiehaven en natuurlijk Katendrecht. Mooie ontwikkelingen waar veel (nieuwe) Rotterdammers met veel plezier wonen en werken.

Toekomst wonen in M4H

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam transformeren M4H de komende jaren tot een nieuwe stadswijk. Het (voormalig) haven- en industriegebied ontwikkelt zich tot een energiek stadsdeel om duurzaam te wonen en te werken, met een mix van cultuur, horeca, sport en onderwijs.

Wonen in de Merwehaven in M4H
De Merwehaven wordt een groen en autoluw gebied met stoere stadsblokken, een goede bereikbaarheid en verbinding met de omliggende wijken door openbaarvervoer en fiets- en wandelpaden.

In de nieuwe woonwijk komen meer dan 2.500 huur- en koopwoningen, in alle prijsklassen. Maar liefst 60% van de woningen valt in het betaalbare segment’, zegt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). Er komen in de Merwehaven zowel huur- als koopwoningen, van sociale woningbouw tot duurdere koop. De nadruk ligt op appartementen voor starters, kleine huishoudens en ouderen. Maar ook gezinswoningen krijgen een plek in de Merwehaven.

In het plan wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het historisch verleden van de oude stadshaven. De oude loodsen en havengebouwen blijven waar mogelijk behouden en worden verweven met de nieuwbouw. De bouw start naar verwachting in 2025. De eerste woningen worden waarschijnlijk einde 2026 opgeleverd. De bouw van de hele woonwijk gaat zeker zo’n tien jaar duren.

Op dit moment kan er nog niet worden gewoond in M4H, met uitzondering van de appartementen in de Lee Towers aan het Marconiplein.

Concept Merwehaven zicht op het water

Concept Masterplan Merwehaven en planning

Op maandag 20 juni 2022 heeft de gemeente Rotterdam het Concept Masterplan Merwehaven gepresenteerd aan de makers uit M4H en aan bewoners/ondernemers uit de wijken Oud Mathenesse en het Witte Dorp. Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende onderwerpen en vragen aan bod. Ook zijn een aantal vragen ingediend, deze vragen zijn verzameld en beantwoord in een reactiedocument.

Meer informatie over M4H

Wil je meer weten over de (woon)ontwikkelingen in M4H, neem dan eens een kijkje op de site van de gebiedsontwikkeling: m4hrotterdam.nl. Om op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, kun je je ook abonneren op de M4H nieuwsbrief.

Vorig artikel Fabrieksterrein Codrico op Katendrecht krijgt een spectaculaire metamorfose
Volgend artikel Maak kennis met Parkstad: de nieuwe entree naar Zuid