Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

M4H krijgt een stoere woonwijk met ruimte voor experimenteren

Een groen en autoluw gebied met een historisch verleden

Wist je dat het Merwe-Vierhavens-gebied, kortweg M4H, in Nieuw-Mathenesse zo groot is als het centrum van de stad? De Kop van Zuid past er twee keer in! Er zijn grote plannen voor het gebied, waaronder een nieuwe woonwijk met meer dan 2.000 woningen.

Het Merwe-Vierhavensgebied (m4H)

De Rotterdamse haven ontwikkelt zich en trekt steeds verder westwaarts; stoere stadshavens achterlatend die worden omgebouwd tot nieuwe stadswijken… de Zalmhaven, Kop van Zuid, Schiehaven en natuurlijk Katendrecht. Mooie ontwikkelingen waar veel (nieuwe) Rotterdammers met veel plezier wonen en werken.

Toekomst wonen in M4H

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam transformeren M4H de komende jaren tot een nieuwe stadswijk. Het (voormalig) haven- en industriegebied ontwikkelt zich tot een energiek stadsdeel om duurzaam te wonen en te werken, met een mix van cultuur, horeca, sport en onderwijs.

Wonen in de Merwehaven in M4H
De Merwehaven wordt een groen en autoluw gebied met stoere stadsblokken, een goede bereikbaarheid en verbinding met de omliggende wijken door openbaarvervoer en fiets- en wandelpaden.

In de nieuwe woonwijk komen meer dan 2.000 huur- en koopwoningen, in alle prijsklassen. In het plan wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het historisch verleden van de oude stadshaven. De oude loodsen en havengebouwen blijven waar mogelijk behouden en worden verweven met de nieuwbouw. De gemeente verwacht eind 2024 met de bouw te kunnen starten, met een eerste oplevering in 2026. De bouw van de gehele woonwijk zal zeker zo’n 10 jaar duren.

Op dit moment kan er nog niet worden gewoond in M4H, met uitzondering van de appartementen in de Lee Towers aan het Marconiplein.

Concept Merwehaven zicht op het water

Concept Masterplan Merwehaven en planning

Op maandag 20 juni 2022 heeft de gemeente Rotterdam het Concept Masterplan Merwehaven gepresenteerd aan de makers uit M4H en aan bewoners/ondernemers uit de wijken Oud Mathenesse en het Witte Dorp. Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende onderwerpen en vragen aan bod. Ook zijn een aantal vragen ingediend, deze vragen zijn verzameld en beantwoord in een reactiedocument.

Meer informatie over M4H

Wil je meer weten over de (woon)ontwikkelingen in M4H, neem dan eens een kijkje op de site van de gebiedsontwikkeling: m4hrotterdam.nl. Om op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, kun je je ook abonneren op de M4H nieuwsbrief.

Vorig artikel Fabrieksterrein Codrico op Katendrecht krijgt een spectaculaire metamorfose
Volgend artikel Maak kennis met Parkstad: de nieuwe entree naar Zuid