Minder wateroverlast en minder last van de hitte? Vraag subsidie aan.
De stad en jouw omgeving beter voorbereiden op een extremer klimaat
Ook in de stad wordt je geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Door korte periodes van extreme regenval komen straten en tuinen blank te staan en lopen tunnels onder. Tijdens perioden met veel zon en hoge temperaturen wordt het steeds lastiger om in de stad verkoeling te vinden. Stenen gebouwen, maar ook straten nemen warmte op en houden dit heel lang vast. Meer groen is goed tegen wateroverlast en zorgt voor verkoeling.

Groen in Overschie

Groen in Schiebroek
Voorbereiden op extremer klimaat
Om ervoor te zorgen dat Rotterdam veilig en aangenaam blijft om in te wonen en te leven, heeft de gemeente plannen gemaakt om de stad te wapenen tegen extremere klimaatomstandigheden. De acties die uit deze plannen zijn gekomen, staan in de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord 2023-2026. Op 1 juni 2023 heeft de gemeenteraad deze uitvoeringsagenda vastgesteld (goedgekeurd). Dat betekent dat Rotterdammers aan de slag gaan met de zes belangrijke klimaatuitdagingen: extreme neerslag, overstromingen, hitte, droogte, grondwaterproblemen en bodemdaling.
Voor oude en nieuwe woningen
Niet alleen zijn er 50 projecten voor buurten en wijken en voor 15 pleinen, ook bouwprojecten moeten aangepast worden. Bestaande gebouwen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Nieuwe woningen en scholen moeten klimaatadaptief gebouwd worden, zodat ze beter bestand zijn tegen veranderingen in het klimaat. Zo wordt in de wijk Katendrecht een klimaatadaptief programma uitgewerkt voor 3100 nieuw te bouwen woningen. Rotterdam Ahoy krijgt een ondergrondse wateropvang en kan als Urban Waterbuffer Ahoy 20.000 m3 regenwater bergen.

Alle Rotterdammers hebben een WeerWoord – subsidie
In de plannen is ook een rol weggelegd voor jou als (toekomstige) bewoner van de stad. De gemeente wil namelijk samen met alle Rotterdammers actie ondernemen om ons voor te bereiden op een extremer klimaat. Rotterdammers kunnen met ingang van 1 juli 2023 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen, het opvangen van regenwater, aansluiten hemelwaterafvoer op gescheiden rioolstelsel en hittemaatregelen. De gemeente wil er zo voor zorgen dat de stad beter tegen de gevolgen van extreem warm, droog en nat weer kan.

Regentonnen in je straat

Geveltuintje
Meer informatie of subsidie aanvragen
Wil je meer weten over de projecten, dan kun je op de website rotterdamsweerwoord.nl de Uitvoeringsagenda inzien. Ook vind je daar hoe jij de handen uit de mouwen kan steken en wat je zelf kan doen om de stad regenbestendig, groener en minder warm te maken.
Wil je subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen, het opvangen van regenwater, aansluiten hemelwaterafvoer op gescheiden rioolstelsel en hittemaatregelen, kijk dan op rotterdam.nl/subsidie-klimaatadaptie.