Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Zonnepanelen tegen gevels: Sportbedrijf en gemeente Rotterdam doen test

Nog meer manieren om op gebouwen zonne-energie op te wekken

Zonnepanelen tegen gevels. Is dat een idee om nog meer zonne-energie met een gebouw op de wekken? Sportbedrijf Rotterdam probeert het uit met verschillende systemen op twee gymzalen.

Sportbedrijf Rotterdam onderhoudt de sportlocaties van de gemeente Rotterdam. “Van de geschikte daken op die gymzalen ligt 90 tot 95 procent al vol zonnepanelen”, zegt René Schoel. Hij is bij Sportbedrijf Rotterdam verantwoordelijk voor de verduurzaming van de gemeentelijke sportlocaties.

Als de daken geen ruimte meer bieden voor extra opwek, kunnen de gevels dan meedoen? Dat idee wil de gemeente graag uitproberen. Schoel: “Er is nog weinig bekend over de effectiviteit van gevelpanelen. Wij deden graag mee aan die test.”

Verticale zonnepanelen op oostgevel

In oktober zijn panelen gemonteerd op een gymzaal in Hillegersberg. Hier hangen de panelen verticaal tegen de oostgevel. “Daarmee pakken we de ochtendzon mee, als de zon nog niet zo hoog staat. Ik ben heel benieuwd wat dat oplevert”, zegt Schoel.

Een gymzaal in Prinsenland krijgt in februari panelen aan de zuidkant van het gebouw. Dit is een zigzag-systeem met afwisselend zonnepanelen en aluminium reflectiepanelen. Sportbedrijf Rotterdam monitort de opwek het komende jaar en evalueert na verloop van tijd met de gemeente of investeren in meer gevelpanelen zin heeft.

Stroomvoorziening 800 huishoudens

De zonnepanelen die nu al op alle daken van de sportlocaties liggen, leveren twee miljoen kilowattuur per jaar op, ongeveer het jaarlijks stroomverbruik van achthonderd huishoudens. “Daarmee kunnen we in de stroomvoorziening van veel sportzalen volledig voorzien”, vertelt Schoel. Hij checkt even op zijn telefoon hoe het er die dag voor staat bij een willekeurige gymzaal: meer stroom opgewekt dan geconsumeerd, zelfs op een donkere novemberochtend.

Panelen met plattegrond van de wijk

De panelen in Hillegersberg zijn op maat gemaakt, om tussen de regenpijpen te passen. In de panelen is een print verwerkt – de plattegrond van de wijk – in de kleur van de bakstenen eronder. Schoel: “Deze aanpassingen zijn gedaan op verzoek van Welstand. Er zijn geen regels voor, dus het was zoeken naar het ontwerp dat Welstand hier passend vond. Het is er wel mooier van geworden. Gymzalen zijn anders maar saaie dozen. Ik kan me ook voorstellen dat een print van een logo voor bedrijven interessant is, al moet je wel opletten dat het geen reclame-uiting wordt.”

Zelfvoorzienende gymzaal

De aangepaste panelen in Hillegersberg zijn duurder en wekken minder stroom op dan andere nieuwe panelen. “Maar met een verwachte opbrengst van 3.500 kWh per jaar levert een zonnegevel zeker een bijdrage aan een zelfvoorzienende gymzaal”, zegt Schoel. “De terugverdientijd is 25 tot 30 jaar in plaats van de gebruikelijke vijf jaar. Maar als je bij onderhoud van een gebouw toch de gevelbeplating moet vervangen, kan het interessanter worden.”

Doel is in 2025 de helft minder CO2

Schoel juicht het toe om gevelpanelen uit te proberen. “We stappen wel vaker in een nieuwe ontwikkeling en als pionier betaal je altijd wat meer. Op Sportcentrum West, waar het dak niet geschikt is voor reguliere glazen zonnepanelen, komen binnenkort panelen die de helft lichter zijn én honderd procent circulair.”

Op 2 februari 2024 ‘opent’ wethouder Chantal Zeegers officieel de panelen op de twee gymzalen en op 9 februari die op Sportcentrum West. “Ons doel is dat de gemeentelijke sportaccommodaties in 2025 vijftig procent minder CO2 uitstoten dan in 2018, het jaar dat Sportbedrijf Rotterdam is opgericht. Dat is vijf jaar sneller dan het VNG-doel. Best spannend, maar we liggen op koers.”

Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar