Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Startbouwregeling Rotterdam

Gemeente Rotterdam steunt doorbouw betaalbare woningen

In juni dit jaar tekende de gemeente Rotterdam met 50 marktpartijen het Doorbouwakkoord om samen door te blijven bouwen in Rotterdam. Een van de maatregelen uit het Doorbouwakkoord is de komst van een gemeentelijke startbouwregeling voor midden-categorie woningen. De Startbouwregeling Rotterdam is bedoeld voor woningbouwprojecten die planologisch ver genoeg zijn om op korte termijn te starten met bouwen, maar waar door de veranderde economische omstandigheden de startbouw dreigt te vertragen.

Startbouwregeling Rotterdam

Rotterdam heeft een startbouwregeling opengesteld om de bouw van woningen uit het midden-segment die op het punt staan om te starten te ondersteunen.  Aan de regeling zijn projecteisen verbonden. Zo is de regeling alleen gericht op de bouw van woningen binnen de gemeentegrens van Rotterdam, die vallen in het middensegment (koop tot € 355.000,- VON en huurwoningen tussen € 8.08,06 tot € 1.075,- per maand, prijspeil 2023), projecten waarvan de vergunning volledig is aangevraagd, en waarbij de startbouw binnen 12 maanden na aanvraag van de regeling plaatsvindt. De bijdrage per woning uit het middensegment is maximaal € 5.000,- per woning tot een max van € 500.000,- per project.

Lees alle voorwaarden en projecteisen in het Informatiedocument Startbouwregeling Rotterdam.

In totaal is er 10 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Gemeente Rotterdam voor de Startbouwregeling Rotterdam, waarvan 3.655.000 euro is toegekend in de 1e tranche. De regeling sluit zodra de beschikbare middelen zijn uitgeput en loopt uiterlijk door tot juni 2025.

16 Projecten ontvangen bijdrage uit 1e tranche

De 1e tranche voor het aanvragen van de SBR liep tot 22 september 2023. Op basis hiervan ontvangen zestien projecten een bijdrage om de bouw van 1.141 midden categorie woningen te versnellen. In totaal worden in deze zestien projecten ruim 2.000 woningen gerealiseerd. Na toekenning van deze zestien projecten resteert in het Doorbouwfonds een budget van 6.345.000 euro.

Koppeling met SBI aanvraag

Projecten konden zich ook aanmelden voor de Startbouwimpuls van het Rijk om de krachten van beide regelingen te bundelen. De projecten Nieuwbouw Soetendaalseweg, Odeon, Max Eeuwe Kwartier, Vlietpark fase 2, Alexanderpark en De Klapwiek krijgen naast een bijdrage vanuit de Startbouw Regeling Rotterdam ook een bijdrage via de Startbouwimpuls regeling van het Rijk.

Aanvragen Startbouwregeling Rotterdam

Voor een aanvraag Startbouwregeling Rotterdam of voor het aanmelden van een project voor de Startbouw Impuls regeling van het rijk, dient u onderstaande formulieren te gebruiken. Een aanvraag is compleet als u zowel het Word document- Aanvraag Formulier 1, als ook het Excel document – Aanvraag Formulier 2 volledig heeft ingevuld en de gevraagde bijlagen heeft aangeleverd. Enkel volledige aanvragen die op tijd zijn verstuurd aan de gemeente Rotterdam via het email adres [email protected] worden in behandeling genomen.

Aanvraagformulieren

1. Aanvraagformulier 1:  Startbouwregeling Rotterdam – Word format
2. Aanvraagformulier 2:  Startbouwregeling Rotterdam – Excel format

Informatiedocument Startbouwregeling Rotterdam.

Vorig artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.
Volgend artikel Duurzaamheidsscan voor jouw project