Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Start bouw van ruim 100 woningen in Nieuw Kralingen

Heijmans en ERA Contour realiseren sfeervolle stadswijk bij de Kralingse Plas

Op vrijdag 29 september 2023 gaf wethouder Chantal Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen het feestelijke startschot voor de bouw van in totaal 102 woningen, in twee nieuwe deelgebieden van Nieuw Kralingen in Rotterdam. Onder de ongeveer 200 aanwezigen die de start mee vierden, waren onder andere veel toekomstige bewoners.

In Nieuw Kralingen komen in totaal 800 woningen in verschillende typen, met een mix van koopwoningen in het hogere en topsegment, in het middensegment en sociale huurwoningen. Een aanwinst voor Rotterdam. Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour werken voor deze gebiedsontwikkeling samen in de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK) en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de woningen.

man en vrouw schudden handen voor een insectenhotel

Directeur Job van Zomeren van OCNK & wethouder Chantal Zeegers

Groen en natuurinclusief wonen aan het Kralingse Bos

Nieuw Kralingen komt op het voormalige bedrijventerrein, waar nu nog onder meer de Stadskwekerij gevestigd is. De Bosdreef wordt eromheen gelegd en verplaatst in noordwestelijke richting. Hierdoor komt de nieuwe wijk straks direct aan het Kralingse Bos en de Kralingse Plas te liggen. De verlegging van de Bosdreef is in volle gang. Het gaat nog wel enige tijd duren voordat de huidige Bosdreef verdwijnt.

Nieuw Kralingen wordt een romantische stadswijk met volop groen. De wijk is natuurinclusief ontworpen en dat is gunstig voor een gezonde flora en fauna. Er is rekening gehouden met klimaatverandering, bijvoorbeeld door de wateropvang en -afvoer goed te regelen, waardoor het gebied beter voorbereid is op overmatige regenbuien.

Impressie deelgebied Aan de Boezem II

Eerste koopwoningen bijna gereed

Op de hoek van de Boezemlaan en de Bosdreef zijn de 43 koopwoningen van het eerste deelgebied bijna klaar. De verkoop van een deel van de woningen is inmiddels gestart. Het appartementengebouw met middenhuurwoningen en vrije sector huurwoningen zal in de loop van 2024 opgeleverd worden. Verderop in het gebied zal Woonstad binnen afzienbare tijd de eerste bewoners ontvangen in de 80 sociale huur-appartementen.

Samenwerking OCNK, adviseurs en gemeente

Meer informatie over de ontwikkeling van Nieuw Kralingen en alle deelgebieden is terug te vinden op de website nieuwkralingen.nl. Nieuw Kralingen is een project van Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK), een samenwerking tussen Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour.

West 8 is met OCNK verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp. De architecten zijn INBO, Braaksma & Roos, V8 Architects, Architectuur Maken en Hans van der Heijden.

Vorig artikel Betaalbaar huren aan het bos en de plas in Nieuw Kralingen
Volgend artikel De verkoop van 36 woningen in Aan de Boezem II is gestart