Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Samenwerken aan betere huurwoningen en leefbare wijken

Ondertekening van de prestatieafspraken voor 2024-2025

De Rotterdamse woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeente ondertekenden op 12 december 2023 de prestatieafspraken voor 2024-2025. In de afspraken staat hoe deze partijen samenwerken aan betere en aantrekkelijke huurwoningen en leefbare wijken in Rotterdam.

De woningcorporaties nemen samen met de gemeente maatregelen om hittestress tegen te gaan en woonbuurten groener en toekomstbestendiger te maken. En de komende twee jaar starten ze met de bouw van honderden sociale en middenhuur woningen.

Woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeente tekenen prestatieafspraken. Foto: Rhalda Jansen

Samen met de Rotterdamse corporaties zetten we de komende twee jaar onverminderd in op de bouw van betaalbare huizen, waarbij duurzaamheid een belangrijke voorwaarde is. Daarnaast steken de corporaties veel energie in het verbeteren van de bestaande woningen door bijvoorbeeld isolatie. Ik ben erg blij dat we ons hier samen sterk voor maken.

wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen)

800 miljoen voor onderhoud huurwoningen

Energieklussers en energiecoaches gaan huurders helpen om hun woning beter te isoleren. Ook worden huurwoningen aardgasvrij gemaakt, door ze aan te sluiten op stadsverwarming.  De duurzaamheidsmaatregelen leiden tot lagere woonlasten voor huurders. De corporaties geven de komende twee jaar daarnaast ruim 800 miljoen euro uit aan het onderhoud van huurwoningen. Circa 48 miljoen daarvan gaat naar de aanpak van vocht, schimmel, loden leidingen, asbest en brandveiligheid.

Voor het eerst gezamenlijke afspraken

De gemeente en de Rotterdamse woningcorporaties werken al lang samen. Dat is omdat de Rotterdamse corporaties samen bijna de helft van het Rotterdamse woningaanbod bezitten. Hiermee zorgen de corporaties voor de huisvesting van een groot deel van de Rotterdammers. De corporaties, huurdersorganisaties en gemeente hebben voor het eerst grotendeels gezamenlijke afspraken gemaakt over onder andere de beschikbaarheid, duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid van sociale- en middenhuurwoningen en de woonbuurten waarin ze staan.

Deelnemende woningcorporaties

De volgende woningcorporaties en (een deel van) hun huurdersorganisaties ondertekenden de afspraken:

 • Habion
 • Havensteder
 • Hef Wonen
 • Maas Wonen
 • Ressort Wonen
 • SOR (Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam)
 • SSH (Stichting Studenten Huisvesting)
 • Woningbouwvereniging Hoek van Holland
 • Woonbron
 • Wooncompas
 • Woonstad Rotterdam

Meer informatie

Op gemeenteraad.rotterdam.nl kun je de prestatieafspraken en de collegebrief erover inzien. Voor meer informatie over de prestatieafspraken kun je ook mailen naar [email protected].

Vorig artikel Heb je bouwplannen? Hier vind je informatie om te starten met jouw woningbouwinitiatief.
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.