Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Goede groei kan alleen als we samenwerken

Toekomstig Rotterdam is compact, gezond, circulair, inclusief en productief

In Rotterdam moet iedereen zich thuis kunnen voelen. En dat kan alleen als de kwaliteit van de woonomgeving voorop blijft staan. Hoe moet Rotterdam er in de toekomst uitzien? Hoe leven, wonen, werken, leren en recreëren we in onze mooie stad? De gemeente heeft dit beschreven in de Omgevingsvisie.

Er werken in Rotterdam acht gebiedsontwikkelaars (zie onderaan deze pagina) die toezien op goede groei in de stad, hierbij hanteren ze de vijf perspectieven uit de Omgevingsvisie. Deze perspectieven staan voor wat we in Rotterdam belangrijk vinden: compact, gezond, circulair, inclusief en productief. Op die manier kunnen ze de hele stad in samenhang met elkaar vullen. Zo is het niet alleen vandaag, maar ook nog over dertig jaar fijn wonen in deze wereldstad.

Snel(ler) aan de slag

In het Rotterdamse Doorbouwakkoord staan maatregelen om de bouw van nieuwe woningen te versnellen. Wil je meebouwen? Als stadmaker vind je in het artikel Bouwplannen alle informatie die je nodig hebt om te starten met jouw woningbouwinitiatief.

Indienen initiatief
Voor een initiatief dat te maken heeft met bouwen of wonen, ook wel een ruimtelijk initiatief genoemd, adviseren we om de Rotterdamse Vuistregels voor jouw bouwlocatie door te nemen, en al in een vroeg stadium je plan voor te leggen. Ook bij grotere ontwikkelingen (meer dan 20 woningen) of bij ontwikkelingen waarbij een grote impact op de omgeving wordt verwacht, komt de gemeente Rotterdam graag met je in contact om de uitwerking samen te bespreken. Op rotterdam.nl/initiatief-indienen kun je een initiatief indienen, en wordt er binnen twee weken contact opgenomen over het vervolg.

Nieuwbouwkaart
Op de nieuwbouwkaart staan alle bouwprojecten die in uitvoer zijn of op stapel staan. Zo zie je waar de inzet van stadmakers de komende jaren nodig is. Maar ook (toekomstige) bewoners kunnen hier zien hoe de stad zich ontwikkelt en wat er staat te gebeuren. Dat is wel zo transparant. Zo gaan we samen aan de slag met het woningbouwvraagstuk.

Maak kennis met de gebiedsontwikkelaars van Rotterdam

Binnen de gemeente Rotterdam werken acht gebiedsontwikkelaars. Zij stellen zichzelf en de gebieden waarin zij werken graag aan je voor:

Debbie Ginter

“Rotterdam is een stad waar veel kan”
Deelgebieden: Kralingen-Crooswijk + Rotterdam Noord

Michel de la Vieter

“Rotterdam is geweldig, maar moet zich verder ontwikkelen om dat te blijven.”
Deelgebieden: Hillegersberg Schiebroek + Overschie

Ferry Pronk

“Rotterdam ademt de haven”
Deelgebieden: Hoek van Holland + Pernis + Rozenburg + Hoogvliet

Jan van de Ree

“De grootste uitdaging is keuzes maken”
Deelgebied: Centrum

Lisette Groen

“Typerend voor de stad is dat alles hier zo goed mixt”
Deelgebied: Delfshaven

Mark Sutherland

“We willen een duurzame oplossing creëren”
Deelgebieden: IJsselmondeCharlois

Paul van der Veen

“Feijenoord kent vele gezichten”
Deelgebied: Feijenoord

Raimond Fraanje

“Dit wordt het tweede stadscentrum van Rotterdam”
Deelgebied: Prins Alexander

Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar