Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Samen duurzaam doorbouwen aan een betaalbaar Rotterdam van de toekomst

Leren wat nodig is om de duurzaamheidsopgave te combineren met de bouwopgave

Bouwen, zoals we dat in Nederland gewend zijn, stoot enorm veel CO2 uit, door gebruik van cement in beton, door gebakken stenen en dakpannen, door vrachtwagens en shovels. Aan de andere kant moeten we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad, willen we de ernstige gevolgen als extreem weer en zeespiegelstijging beperken. Er zit daarom een limiet op CO2-uitstoot. Er is berekend dat we die limiet al over 3 jaar bereiken als we zo door bouwen.

Het moet dus anders, maar tegelijkertijd hebben we wel meer woningen en infrastructuur nodig. En daarbij moeten woningen betaalbaar zijn voor iedereen en ook nog toekomstbestendig. Doorbouwen dus, maar dan wel duurzaam. Rotterdam lanceert samen met marktpartijen en corporaties het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen om vaart achter de verandering te zetten.

Wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen, Wonen) nam vrijdag 17 mei 2024 de aftrap van het initiatief door de lancering van het plan van aanpak en het openen van de nieuwe Klimaat Academie Rotterdam. Na de uitleg van Cedrique Steenkamer, deelden Miriam Hoekstra (Woonstad), Helma Born (BPD) en Annemarie van Doorn (DGBC) hun visie op betaalbaarheid en duurzaamheid in bouw- en gebiedsontwikkeling. Klimaataanjager Bouw, Wout van der Heijden, was de gastheer van vandaag.

Duurzaam bouwen voor iedere Rotterdammer

Rotterdam legt ambities vast voor de woningbouw en gaat de dialoog aan met marktpartijen, corporaties en kennisinstituten. We gaan met elkaar versneld leren wat nodig is om de duurzaamheidsopgave te combineren met de bouwopgave, zonder dat dit zorgt voor stagnatie in de bouw. Naast het creëren van fijne woonplekken, werken we aan goede en gezonde groei van de stad met voldoende voorzieningen zoals scholen, werkplekken, sportfaciliteiten en toegankelijke groene openbare ruimten. Door toekomstbestendig en duurzaam te bouwen én bestaande bouw aan te pakken, zorgen we dat woningen en voorzieningen bestand zijn tegen veranderende klimaatomstandigheden en zo ook in de toekomst hun waarde behouden. Waarbij we er ook voor willen zorgen dat het voor iedereen betaalbaar blijft.

WTC Rotterdam sedumdak – Bouwinvest

Zicht op binnentuin Imagine – AM

Houtbouw Valckensteyn op Pendrecht – Woonstad

Meten, weten en doen

We delen de opgedane kennis en informatie, stimuleren de benodigde innovaties en doen samen praktijkervaring op. Zo starten we de Klimaat Academie Rotterdam voor workshops, debatten, onderwijs en events, zijn de Rotterdamse Vuistregels voor bouwen aangepast, vormt een groep ervaringsdeskundigen in duurzame bouwprojecten de XPLOR, komt er een Green Workforce voor het enthousiasmeren en opleiden van mensen binnen banen in verduurzaming, is er de Quickscan Duurzaam om jouw gebiedsontwikkeling duurzaam te maken en organiseert de Klimaataanjager Bouw de kennisdeling. Alleen door samen te werken komen we tot oplossingen en kunnen we ons voorbereiden op de komende wet- en regelgeving.

We kunnen samen met marktpartijen en corporaties echt aan de slag met gebiedsontwikkeling Schiehaven Noord als eerste Paris Proof-tuin van Nederland!

Chantal Zeegers – wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen

Tuinbuurt Vrijlandt in Lombardijen – Ballast Nedam

Wielewaal – BPD Ontwikkeling & Van Wijnen

Hillehof – monumentale schooltransformatie – FULLHOUSE

Rotterdam voorop

Het doel van het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen is om Rotterdam voorop te laten lopen. “Niet om het braafste jongetje van de klas te zijn,” zegt wethouder Zeegers, “maar om te voorkomen dat we er niet klaar voor zijn als doorbouwen ineens nog maar op één manier kan. Je hebt tijd nodig om mensen op te leiden om anders te bouwen. De hele keten moet op zijn kop. Dan kun je er maar beter als eerste mee beginnen. Rotterdam moet echt voorop willen lopen.”

Meer weten over Duurzaam Doorbouwen?

Download hier het plan van aanpak Duurzaam Doorbouwen. Hierin staat omschreven wat de plannen zijn en hoe die daadwerkelijk worden opgepakt.

Voor een volledig overzicht van alle beschikbare subsidies en leningen, zie: duurzaam010.nl.

Lees meer over Paris Proof en EU Taxonomie op de website van de Dutch Green Building Council (DGCB).

Vorig artikel Sociale huur: wat is het en waar vind je een sociale huurwoning?
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.